Diş Hassasiyeti

Diş eti çekilmesi olduğu durumlarda veya dişlerimizin yüzeyini kaplayan mine tabakasının aşınması sonucu dentin tabakasının ortaya çıkmasıyla diş etlerinin ve minenin dişi korumayı azalttığı durumda meydana gelir. Bu durum zaman zaman ortaya çıkabildiği gibi; tatlı, sıcak, soğuk veya asitli yiyecek ve içeceklerin tüketimi esnasında da hissedilebilir.

Peki diş hassasiyeti neden olur?

  • Sert diş fırçası kullanmak veya sert fırçalama yapmak
  • Çok asitli yiyecek ve içecek tüketmek
  • Reflü veya bulimiya hastalığına bağlı diş minesinin aşınması durumunda
  • Kök yüzeyine kadar olan diş eti çekilmelerinde
  • Nadiren diş taşı temizliği sonrasında
  • Çürük dişlerde
  • Sık ve evde kontrolsüz bir şekilde uygulanan diş beyazlatma işlemleri sonucunda

Diş hassasiyeti ciddi bir durum mudur?

Soğuk bir limonata veya çok sıcak bir çorba içerken ara ara yaşadığımız hassasiyetler normaldir. Genel Diş Hekimleri Akademisine (Academy of General Dentistry) göre hassasiyetler genellikle birden fazla dişi etkilemektedir. Ancak bu ağrılar sıklaştıysa ve genellikle tek bir dişte oluşuyorsa bu durum bir sorunun habercisi olabilir. Hassasiyet; diş çürükleri, aşınma, kök ucu iltihabı gibi sebeplerden olabileceği gibi diş sıkma/gıcırdatma, diş eti hastalıkları veya yakın zamanda yapılan kontrolsüz beyazlatma kaynaklı da olabilmektedir. Bu gibi durumları yaşamamak adına bir veya birkaç dişinizde hassasiyet yaşadığınız anda vakit kaybetmeden diş hekiminizi ziyaret etmek en doğrusu olacaktır.

Diş hassasiyetinin tedavisi nasıl olur?

Dişleri daha az hassas hale getirmek ve ekstra koruma sağlamak için flor vernik uygulamaları yapılabilir. Diş hekiminizin önerisiyle flor içeren diş macunları kullanılabilir. Bunun yanı sıra; Doğru diş fırçalama ve diş fırçasıyla aşınmanın önüne geçilebilir. Asitli yiyecek ve içecek tüketimi azaltılabilir veya pipetle tüketilebilir. Diş sıkma ve gıcırdatma var ise tedavi edilerek aşınma önlenebilir. Diş minesini güçlendirmeye yardımcı olacak flor içerikli diş macunları ile kullanılabilir. Cerrahi diş eti güçlendirici (greftleme) işlem ile açıktaki kök yüzeyleri kapatılarak hassasiyet azaltılabilir. Dişin durumuna göre kaplama, inley/onley ve komposit dolgular uygulanabilir.

Şeker tüketimi ve hassasiyet

Şekerli yiyecek ve içecekler çok lezzetli olsa da diş minenizi aşındırabilir. Ağız içerisinde bulunan zararlı bakteriler yiyeceklerin içindeki şeker yardımıyla rahatlıkla çoğalıp tepki olarak asit üretir ve bu da asit diş minesini eriterek hassasiyet ve çürüklere sebep olur. Sonrasında artık dişleriniz şekere duyarlı olduğundan, her şeker oranı yüksek besin tüketildiğinde bu hassasiyetin oluşumunu tetikler.

Diş temizliği sonrası neden hassasiyet neden hassasiyet oluşur?

İdeal ağız bakımının her ne kadar günde iki kez diş fırçalamak ve her gün diş ipi kullanmakla tamamlandığı düşünülse de her 6 ayda bir diş hekimi ziyareti ve diş taşı temizliği bu rutine dahil edilmelidir. Diş taşı temizliği dişlerinizin kök yüzeyinde sertleşmiş olan plakların ultrasonic ve cerrahi el aletleri ile temizlenmesi işlemidir. Bu işlem sonucu diş eti iltihapları giderilir ve diş eti altında oluşmuş derin cepler temizlenir. Dişlerin ağız içinde görünen yüzeyinde koruyucu bir mine tabakası mevcuttur ancak kök yüzeyinde böyle bir tabaka mevcut değildir. Bu nedenle kök yüzeyi temizlik işlemi geçici olarak diş hassasiyetine sebep olabilir. Zamanla ideal ağız bakımı ve fırçalama yöntemleriyle dişler sağlığına kavuşur.

 

 

Cevap Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmiştir*

@2021 Dentlotus Lotus İstanbul Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği tarafından tüm hakları saklıdır.