Doğru Diş Fırçalama
Ağzınızı temiz tutmanın tek yolu sadece dişlerinizi her gün fırçalamak değil aynı zamanda doğru fırçalamada yapmaktır. Doğru fırçalama ile; dişleriniz arasında biriken veya dilinizde toplanan plak birikimini ve bakterileri ortadan kaldırırsınız. Bu şekilde, çeşitli diş eti hastalıklarını ve diş çürüklerini önleyebilir, bağışıklık sisteminizi daha güçlü hale getirebilir ve sağlıklı bir yaşamın kapılarını açabilirsiniz.
Dişleri fırçalama yöntemleri ve kullanılan malzemelerde kişiye göre veya durumlara göre değişiklik gösterebilir. Bu yazımızda sizlere çeşitli durumlara göre doğru diş fırçalama nasıl olmalı bunlardan bahsedeceğiz.
Diş Fırçalamak İçin Gerekli Olan Malzemeler
Doğru bir fırçalama yapmak istiyorsak bunun için ilk adım doğru aletler kullanmaktır. Basit şekilde ihtiyaç listemiz şu şekildedir;
- Diş Fırçası
Diş fırçanız 3-4 ayda bir mutlaka değiştirilmelidir. Fırçanızın kıllarının çok yıprandığını düşünüyorsanız ki bu fırçalama performansının düşmesine sebep olacaktır, fırça yenileme tarihinden önce mutlaka değiştirmenizi öneririz.
- Florürlü Diş Macunu
Bu konuda dikkat edilmesi gereken, Diş Hekimleri Birliği’nin onayladığı florürlü bir diş macunu olmasıdır. Florürlü bir diş macunu çoğu yetişkin için en iyi seçimdir. Florür, dişleri çürümeye karşı güçlendirir. Ancak çocuğunuzun diş macununu yutmasından endişe ediyorsanız florürsüz diş macunu da kullanabilirsiniz.3 yaşından küçük ve ilk dişleri ağızda bulunan çocuklar diş macununu pirinç tanesi kadar kullanmalıdır. 3-6 yaş aralığındaki çocuklar için bu miktar bir bezelye tanesini geçmeyecek şekilde olmalıdır.
- Diş İpi
- Gargara (isteğe bağlı)
Adım Adım Doğru Fırçalama
Diş fırçalamaya başlamanın en temel ve basit yolu standart plastik saplı, naylon kıllı diş fırçasıdır. Tüm işlem ortalama 2 dakika sürmelidir.2 dakikalık bu süreye alışana kadar ufak alıştırmalar yapabilirsiniz.
- Fırçanızı az miktarda su ile ıslatın.Fırça üzerine en fazla bezelye büyüklüğünde olacak şekilde diş macunu
- Diş fırçanızı diş etleriniz hizasında 45 derecelik açıyla, altdişleri yukarı doğru, üst dişleri ise aşağıya doğru olmak üzere dişlerinizin ön yüzeylerini fırçalayın.
- Dişlerinizi fırçalamak için kısa vuruşlar ve hafif süpürme hareketi uygulayın.
- Dişlerinizin iç yüzeylerini ve çiğneyici yüzeylerini de unutmayın. Fırçalama işlemi sırasında diş yüzeyinden ayrılıp dile yapışan plaklardan tam anlamıyla kurtulmak için dilinizi de fırçalamanız gerektiğini unutmayın.
- Diş macunu,tükürük ve su kalıntılarını ağızdan uzaklaştırın. Soğuk suyla çalkalama yaparak bitirin.
Elektrikli Fırça ile Doğru Fırçalama
Elektrikli fırçayla fırçalama işlemi, başlığı kendi kendine döndüğü ve titreştiği için diğerlerinden biraz daha farklıdır.
- Diş fırçanızı biraz su ile ıslatarak fırçalama işlemine hazırlayın.Üzerine bezelye büyüklüğünde diş macunu koyun.
- Fırçayı açın ve alt en arka dişinizin iç yüzeyinden fırçalama işlemine başlayın. Fırçayı normalde olduğu gibi diş eti hizasına 45 derecelik bir açıyla yerleştirin.
- Minik basınçlar uygulayın. Ancak bunlar belirlibir yönde ve şekilde olsun.
- Normal fırçalamadan farklı olarak her bir dişin tüm yüzeylerini fırçaladıktan sonra bir diğerine geçin.
- Dilinizi temizlemek için bu işe uygun aparatı fırçanıza yerleştirinve diliniz yavaşça fırçalayın.
- Diş macunu, tükürük ve su kalıntılarını ağızdan uzaklaştırın. Soğuk suyla çalkalama yaparak bitirin.
Ortodontik Tedavide Diş Fırçalama
Tel tedavisi gören hastaların fırçalaması da oldukça basittir. Normal fırçalamadan birkaç farkı vardır.
- Tellerle birlikte kullandığınız, çıkarılabilir tüm aparat ve lastikleri çıkarın ve ağzı fırçalamaya hazır hale getirin.
- Bu iş için hekiminizin önerdiği bir ortodontikfırça kullanabilirsiniz. Fırçanızı her zamana olduğu gibi biraz su ile ıslatıp, bezelye büyüklüğündeki diş macununu üzerine koyun.
- Braketlerinizin etrafı dadahil olmak üzere tellerinizi fırçalayın. Gıda parçacıklarından arındığından emin olun.
- Fırçalama süreniz 2 dakikanın altında olmamalıdır.
- Diş macunu, tükürük ve su kalıntılarını ağızdan uzaklaştırın. Soğuk suyla çalkalama yaparak bitirin.
Yirmilik Diş Çekimi Sonrası Diş Fırçalama
Yirmilik diş çekimlerinden sonra fırçalama yaparken normalden farklı olarak birkaç ekstra adım vardır.
- Diş fırçanızı temiz bir suyla ıslatın. Çekimi takip eden birkaç gün macun kullanmanız önerilmez.
- Her zaman yaptığınız gibi tüm dişlerinizi fırçalayın. Ancak diş çekimi yapılan bölgeyi fırçalamayın.Çekim boşluğundaki pıhtıyı ve dikişleri bozmamaya özen gösterin.
- Çekimin yapıldığı gün ve ertesi gün çalkalama veya tükürme hareketlerinden kaçının.
Çocuklarda Diş Fırçalama
Bebeklerin dişleri çıkmaya başladığı andan itibaren çürüyebilir. Bu sebepten dolayı çocuklarımıza iyi bir ağız bakımı alışkanlığı kazandırmalıyız.
- Öncelikle çocuğunuzun/bebeğinizin yaşına uygun yumuşaklıkve boyuttaki diş fırçasını edinin.
- Çocuğunuzun dişlerinin arkalarını, önlerini ve kenarlarını yavaşça fırçalayın.Henüz üzerinde diş bulunmayan dişetlerini de fırçalamayı unutmayın.
- Dil fırçalama erken yaşta kazandırılması gereken çok önemli bir alışkanlıktır. Çocuğunuza dişlerle birlikte dilini fırçalaması gerektiğini de unutturmayın.
- Çocuğunuzun diş macunu yutmaması ve ağız durulamasını güzel bir şekilde yapması için birlikte alıştırmalar yapabilirsiniz.